Scurt istoric

Istorie Noiembrie 30, 2014

Cel dintâi locaș de biserică din satul Vițcani a fost construit din bârne de lemn în anul 1857 de ctitora Maria Marinov, decedată monahie la Mănăstirea Văratic. 

Catapeteasma acestei biserici, cu patronul Buna Vestire, a fost adusă de la bisericuța ce a fost în curtea proprietății de la Dersca și alte obiecte au fost aduse de la Blândești.

În anul 1864 la Parohia Cândești, la care credem că biserica din Vițcani era filie, slujeau preoții Cândescu Gheorghe și Ionescu Atanasiu, care au primit fiecare câte opt fălci și jumătate teren în folosință.

În anul 1874 biserica „Buna Vestire” din satul Vițcani era filie a Parohiei Cândești, la care era paroh preotul iconom Cândescu Gheorghe.

În anul 1894 la Parohia Cândești cu filiile Vițcani, Pârâul-Negru și Vlădeni era paroh preotul Georgescu Dumitru, având diacon pe Simionescu Constantin, urmat în 1905 de preotul Ștefănescu Gheorghe, care slujea aici și în 1910, când parohia avea aceleași filii.

În anul 1930 Parohia Cândești avea filie numai biserica din satul Vițcani, construcția din lemn, din 1857, care era în stare bună, având paroh pe preotul Tomaziu Gheorghe.

Pentru o perioadă biserica din satul Vițcani a fost filie a Parohiei Dersca fiind deservită de preoții Dumbravă Vasile apoi Ungureanu C. Revenită în componența Parohiei Cândești cu preotul paroh Hrecinic Ostafe, în perioada 1968-1971, s-a construit noul lșocaș de biserică, construcție din cărămidă pe fundații de beton sfințită cu hramul Nașterea Maicii Domnului.

Din anul 2000 a devenit parohie la care a venit paroh în anul 2005 preotul Hrițcușoru Andrei-Victor.